Ustoppelig : en røst fra den kalde krigens Norge
Omtale
En gripende bok om hvordan det var å være barn under den kalde krigen, i en familie som fikk føle konsekvensene av den." Gunnar Staalesen
Hør intervjuet i Nrk Studio 2: https://radio.nrk.no/serie/studio-2-p2/MKRD04004520/03-03-2020
Forfatteren Torgrim Titlestad, boken Ustoppelig og den tidligere ukjente motstandslederen Peder Furubotn får nå mer omtale i media. Nå også i Nettavisen og Norge IDAG. "USTOPPELIG: Torgrims Titlestads bok gir oss et spennende historikerliv med ulike dypdykk: Motstandskamp mot tyskerne som ble underkjent, Gorbatsjov og Glasnost-kontakter av rang, adgangen til Stalins arkiv, det fanatiske narrativets rolle i historieskriving." Norge IDAG
Torgrim Titlestad er et velkjent historikernavn. Færre er i dag kjent med at han allerede som 9-åring ble overvåket av Politiets overvåkingstjeneste fordi foreldrene var kommunister. I denne boken - en av få selvbiografier fra en norsk historiker - får vi en sjelden innsikt i hvordan det var å vokse opp i et miljø med en kommunistisk bakgrunn i den kalde krigens Norge. særlig som politisk aktivist og ung historiker som valgte å vie livet og forskningen til jakten på sannheten, og prisen man ofte må betale for å trosse dem som prøver å holde den skjult.
Aftenbladet: Professor i historie ved UiT, Hallvard Tjelmeland skriver i Aftenbladet hvordan forfatterens arbeid med kilder og hans utfordring av etablerte sannheter har rammet han på uakseptable måte ved flere tilfeller. Videre står det om boken Ustoppelig: .Titlestad skal ha ros for å ha fått fram den tidlege kommunistiske motstanden under andre verdskrigen...dette er ei bok som er vel verdt å lesa! Vi får rulla opp eit fascinerande fagleg og politisk livsløp, her er mykje vestlands- og Stavanger-historie, og her er friske fråspark som gir leseglede og eggar til motførestillingar."
Betegnelse: Allerede 9 år gammel - som ett av få norske barn - havnet Torgrim Titlestad på Politiets overvåkningstjenestes hemmelige lister på grunn av at foreldrene hadde vært kommunister. Så sent som i 2000 måtte Titlestad etter at han avslørte vedvarende telefonavlytting be seg fritatt for en overvåkning som fremdeles pågikk i sitt 45. år, dette til tross for at han hadde fått erstatning fra den norske stat for å ha blitt ulovlig overvåket. I denne boken - en av få selvbiografier fra en norsk historiker - får vi en sjelden innsikt i hvordan det var å vokse opp i et miljø med en kommunistisk bakgrunn i den kalde krigens Norge. Boken legger vekt på hans kamper innenfor det norske historikermiljøet, men også på hans faglige internasjonale virksomhet, spesielt i Frankrike og sammen med den legendariske jugoslaviske dissidenten Vladimir Dedijer, professor i historie. Titlestad er hittil den eneste norske historiker som har fått adgang til deler av Stalins hemmelige arkiv. I boken beretter han om det dramaet det var å skaffe seg adgang til disse kildene, noe som knapt ble påaktet av andre norske historikere. Titlestad ble særlig rammet av venstresidens motvilje. Han retter nå søkelyset mot den norske venstresidens dominans blant norske historikere frem til i dag og krever et oppgjør med venstresidens revolusjonsvennlige rolle i norsk historie, et oppgjør som den hittil selv har forsømt.
Produktinformasjon
- ISBN/Varenr: 9788291640990
- EAN: 978-82-91640-99-0
- Utgivelsesdato: 18.02.2020
- Utgivelsesår: 2020
- Forlag: Saga bok / Erling Skjalgsonsselskapet
- Innbinding: Innbundet
- Språk: Bokmål
- Personer: Titlestad, Torgrim
- Litteraturtype: Faglitteratur
- Emne: Den kalde krigen, verdenshistorie, Titlestad, Torgrim, Norge, Historie - 1945-1999
- Sjanger: Selvbiografier
- Omfang/format: 406 sider
- Målgruppe: Voksne
- Aldersgrense: 0
- Opplag: 1
- Utgave: 1
- Illustrert: Ja
- Sider: 406