Biblioteksentralen utvikler tjenester som alle folke- og skolebibliotek kan bruke til å forenkle arbeidet sitt, løfte formidling og øke bruken av tilbudene sine. Vi ble opprettet i 1952 og er et samvirkeforetak med landets kommuner og fylkeskommuner som medlemmer.
Biblioteksentralen er til for bibliotekene. Vi har et ikke-økomomisk formål og er en sentral samarbeidspartner i utviklingen av de tjenestene bibliotekene trenger for å formidle kunnskap og kultur lokalt. All fortjeneste går til å bygge bedre løsninger for bibliotek.
For innbyggerne er det viktig med tilgang til bøker og andre kilder, livslang læring og felles møteplasser. Men samfunn og teknologi endrer seg, nye muligheter oppstår. Det Biblioteksentralen utvikler, skal vi derfor skape i tett samspill med bibliotekansatte og -brukere, slik at tjenestene fortsetter å være nyskapende, relevante og meningsfylte for folk i dag og i framtida.
Fra våren 2024 er tjenestene våre samlet under en felles merkevare: Bibliotekenes.
Bibliotekenes bokhandel
En aktuell, mangfoldig og god bok- og mediesamling tilpasset mange målgrupper og preferanser er avgjørende for ethvert folke- og skolebibliotek. Biblioteksentralen er bibliotekenes bokhandel. Siden 1950-tallet har vi spesialisert oss på innkjøpsløsninger og boktjenester som forenkler bibliotekenes arbeid rundt samlingsutvikling- og forvaltning. Det gjelder også for e-bøker og lydbøker gjennom BS e-bok. I 2022 overtok vi Tidsskriftformidlingen fra Norsk Bibliotekforening og kan levere tidsskrift, aviser og magasiner til alle bibliotek.
Bibliotekenes digitale formidlingsløsninger
Formidling er bibliotekenes kjernevirksomhet. De siste årene har vi økt satsingen vår på innovasjon og tjenesteutvikling for dette området betydelig, for og sammen med bibliotek. Det handler i stor grad om å utvikle digitale verktøy for formidling i bibliotek: Bibliotekenes CMS og nettsideløsning Libry Content og appen Biblioteket, Bibliotekenes metadatabrønn og Forrigebok. Målet er å gi innbyggerne en enklere og mer inspirerende inngang til biblioteket sitt og styrke bibliotekansatte i arbeidet med å fremme lesing, læring og kultur i sine lokalsamfunn.
Medlemmene våre
Biblioteksentralen har til sammen 367 medlemmer og andelseiere. Disse fordeler seg på 353 kommuner, 12 fylkeskommuner, KS og Norsk Bibliotekforening.
Årsmøte
Årsmøtet er vårt øverste organ. Hvert medlem har én stemme uavhengig av antall andeler de eier i Biblioteksentralen. Medlemmene velger styret vårt, som har det overordnete ansvaret for strategiske valg og utviklingen av samvirkeforetaket.
Årsmøte 2025 er utsatt fra 29. april til 10. juni
Konsernet
Biblioteksentralen er morselskap i BS konsern som i tillegg består av datterselskapene BS e-bok (heleid), BS Eiendom AB20 (heleid), BS Undervisning (heleid), NBT (heleid) og BS Eurobib (eid 50 prosent). Vi har også eierandeler i de danske selskapene Redia (38,16 prosent) og WeDoBooks (22,1 prosent). Til sammen har vi et unikt design- og utviklermiljø for bibliotek og skoler i Skandinavia.
Bibliotekenes Hus
Bibliotekenes Hus er nettstedet bibliotekeneshus.no og navnet på huset vårt i Alf Bjerckes vei 20 i Oslo. Med unntak av NBT holder datterselskapene våre til i samme hus. Se full oversikt over medlemmer og antall andeler under.