Universets ansikt : Spinoza i globaliseringsdebatten eller barokken i nåtiden : en framstilling av filosofien til Benedikt Spinoza, og hva den utsette
Omtale
I.2000 ga Antonio Negri og Michael Hardt ut boken Empire, som kom i norsk utgave i 2005 med tittelen Imperiet. Dette verket ble.av Slavoj Zizeck kalt for vår tids versjon av Det kommunistiske manifest. Boken ble et sentralt verk i debatten om globaliseringen. Negri og Hardt la fram et syn på global politikk og klassekamp som var inspirert av den klassiske filosofen Benedikt Spinoza (1632-1677). I Universets ansikt hevder Jørgen Sandemose at det finnes dyptliggende feiltolkninger i Empire. Men samtidig mener han at det er riktig at den form for kapitalisme som vi i dag finner i land som India, Kina, Japan, Venezuela og Brasil har bestemte likhetstrekk med økonomien i Europa på Spinozas tid. Mot denne bakgrunnen gir han en kritikk av mye moderne globaliseringsteori og samtidig en grunnleggende innføring i Spinozas ontologi og politiske filosofi.
Betegnelse: Filosofen Spinoza trekkes ofte fram i debatter om global politikk og klassekamp. Forfatteren hevder at det finnes dyptliggende feiltolkninger av Spinoza i Negri og Hardts bok Imperiet (2005). Samtidig hevder han at det er riktig at den form for kapitalisme vi har i dag i land som Kina, India, Japan, Venezuela og Brasil, ligner på økonomien i Europa på Spinozas tid.
Produktinformasjon
- ISBN/Varenr: 9788203193712
- EAN: 978-82-03-19371-2
- Utgivelsesdato: 14.05.2008
- Utgivelsesår: 2008
- Forlag: Aschehoug
- Innbinding: Heftet
- Språk: Bokmål
- Personer: Sandemose, Jørgen
- Litteraturtype: Faglitteratur
- Emne: Spinoza, Baruch de
- Omfang/format: 361 s.
- Målgruppe: Voksne
- Aldersgrense: 0
- Opplag: 1
- Utgave: 1
- Illustrert: Nei
- Sider: 361