Føler du at du ikke helt har grepet på manga? Audhild Tjugen, som har ansvar for formidling av manga ved Haugesund folkebibliotek, gir deg her innføringen du trenger.

Manga er i ferd med å bli en selvfølge i Norges biblioteksamlinger. Populariteten har vært høy i mange år, men eksploderte da verden stengte ned i 2020. Salget verden over gikk drastisk opp, og på et punkt har det nesten blitt vanskelig å få tak i nyhetene, da de noen ganger er utsolgt før de i det hele tatt blir trykt.

Ordet «manga» er japansk for «tegneserie» og begrepet er like mangfoldig som «roman». Det finnes en manga for alle aldre, interesser og behov. I Japan er manga populærkultur som konsumeres i alle livets faser, fra krybbe til grav, og det er derfor ikke sånn at all manga som gis ut er for barn og ungdom. På 2000-tallet ble det satset stort på å oversette manga til norsk, med verdenskjente titler som Dragon Ball, One Piece, Naruto og Ranma ½ tilgjengelig i kiosker, dagligvarebutikker og bokhandler rundt om i landet. Men så forsvant disse oversettelsene, og salget av manga ble begrenset til spesialbokhandler som Outland, og kun på engelsk. Nå er manga helt i startfasen av en ny bølge med serier oversatt til norsk. Outland forlag har tatt for seg denne jobben alene for øyeblikket, men kanskje flere forlag henger seg på etter hvert?

Manga kan fordeles i ulike sjangre på lik linje med romaner, men blir vanligvis sortert etter målgruppe. De mest aktuelle sjangre/målgrupper for bibliotek er Kodomomuke, Shonen, Shojo, Isekai, Seinen, Josei, og Yaoi/Yuri/BL/GL. Vesten har valgt å beholde de japanske begrepene når de formidles til publikum, og de krever derfor litt forklaring.

Kodomomuke (all ages)

Dette er manga som passer for barn eller alle aldre. Mange serier i denne sjangeren består av avisstripeaktig format og er fargelagte. Temaer er vanligvis hverdagsliv, eventyr og oppvekst.

Gode eksempler på dette er: Chis lune hjem, Pokemon-eventyrene.

Shonen

Shonen er manga med ungdom og tenåringsgutter som målgruppe. Disse seriene er vanligvis fulle av action, spenning og store eventyr som omhandler temaer som vennskap, oppvekst, familie og moral. Selv om dette markedsføres primært til gutter, er denne sjangeren også veldig populær hos jenter.

Noen populære eksempler er: Mitt helteakademia (My Hero Academia), One Piece, Naruto, Dragon Ball og Demon Slayer.

Shojo

Her er målgruppen ungdom og tenåringsjenter. Disse seriene er vanligvis fulle av romantikk, drama og eventyr, med tematikk som oppvekst, vennskap, familie og forelskelse. Dette betyr ikke at disse seriene ikke kan inneholde action! Shojo-serier har også som oftest færre volum.

Noen klassiske eksempler er: Fruits Basket, Skip Beat, Sailor Moon.

Isekai

Isekai har for tiden sin egen storhetstid. Isekai er ikke bundet til en spesifikk aldergruppe og ordet kan oversettes til «en annen verden». Disse seriene er vanligvis fantasy eller science fiction og omhandler hovedpersoner som blir sendt til en ny verden, alternativ dimensjon, eller gjennom en portal. Gjerne også gjennom reinkarnasjon. Veldig ofte bygger historien på konsepter som brukes i spill, med karakterer som går opp i «level» og må utføre oppdrag for å komme seg videre i verdenen de har havnet i.

Eksempler: That Time I Got Reincarnated as a Slime, Skeleton Knight in Another World, The Rising of the Shield Hero.

Seinen

Dette er manga for eldre tenåringer og voksne. Seriene deler de aller fleste trekk med shonen, men temaene er gjerne mer voldelige, mer eksplisitte og hovedkarakterene er eldre. Disse seriene er vanligvis merket med begrepene «older teen», «teen plus» eller «teen+» på baksiden av hvert volum. Handlingen faller som regel under hva vi ville kalt grøss, voldelig action eller thriller.

Noen eksempler er: Chainsaw Man, Jujutsu Kaisen, Berserk, Tokyo Revengers, Attack on Titan og Tomo-chan is a Girl!

Josei

På lik linje med seinen er josei for eldre tenåringsjenter og voksne. Seriene deler mange trekk med shojo, men gjerne med mer alvorlig tematikk, modnere romantikk eller sex. En annen forskjell er at hovedkarakterene i josei ikke alltid er jenter, som i shojo. Det er også ofte mer representasjon av karakterer med andre seksuelle legninger enn heteroseksuell og transkjønn. Disse seriene er vanligvis merket med begrepene «older teen», «teen plus» eller «teen+» på baksiden av hvert volum.

Noen eksempler er: Paradise Kiss, Sweat and Soap, Wotakoi: Love is Hard for Otaku, The King’s Beast.

Yaoi/Yuri/BL/GL

Yaoi/Yuri oppstod på 70- og 80-tallet i Japan som «fanfiction». Tilhengere av populære serier skapte egne paroditegneserier, basert på eksisterende serier hvor deres favorittkarakterer inngikk romantiske eller seksuelle forhold med karakterer av samme kjønn. Yaoi betegner homoseksuelle forhold, yuri lesbiske. I nyere tid har yaoi og yuri blitt byttet ut med begrepene BL og GL, som står for boy’s love og girl’s love. I dag har disse sjangrene vokst seg større og er ikke eksklusivt av eksplisitt natur. I dag finner man mye god representasjon av karakterer med andre seksuelle legninger enn heteroseksuell og transkjønnede i disse bøkene, som gjør de mer aktuelle for bibliotek.

Noen eksempler er: Given, The (Pet) Detective Agency, She Loves to Cook and She Loves to Eat, The Summer You Were There.

Noen anbefalinger til manga-samlingen

Siden manga er et så stort univers av valgmuligheter, forlag og trender, kan det være vanskelig å holde tritt og følge med. Veldig ofte vil mange bibliotekarer erfare at innen ungdommen etterspør en mangaserie har den pågått så lenge at det blir vanskelig å få tak i komplett serie eller for dyrt å kjøpe så mange volum på én gang. Derfor har jeg samlet noen anbefalinger til innkjøp av nyere titler for ungdom.

Boys Run the Riot av Keito Gaku

Denne serien, bestående av 4 volum, er en fengende og vakker historie om å bli komfortabel med sin egen identitet. Tenåringen Ryo elsker street fashion, som får ham til å føle seg fri fra bekymringer og forventninger i hverdagen. En dag begynner en ny gutt i klassen, og sammen starter de sitt eget klesmerke. En personlig og hjertefølt fortelling som har vunnet mange priser rundt om i verden!

Spy x Family av Tatsuya Endo

En actionfylt komedie om en litt uvanlig familie. Mesterspionen Twilight er utplassert i et land som på mange måter kan sammenlignes med Øst-Tyskland. Twilight får sitt mest utfordrende oppdrag så langt i karrieren når han blir bedt om å danne en familie for å komme nært et mål. Hva skjer så, når det viser seg at barnet han adopterer kan lese tanker og kvinnen han overtaler til å spille sin kone er en leiemorder? Begge, uvitende om den andres egentlige identitet, og datteren som vet alt, skaper en kombinasjon som er herlig humoristisk og overraskende hjertevarm.

Blue Lock av Muneyuki Kaneshiro

Battle Royale for fotballfansen! Denne actionfylte serien byr på intens spenning og masse fotballteori når hovedpersonen Isagi blir en av hundrevis utvalgte tenåringsgutter som får tilbudet om å delta i eksperimentet «Blue lock». Japan vil bli bedre i fotball og den eksentriske Ego mener han har løsningen: gjennom Blue lock skal den perfekte fotballstjernen Japan trenger skapes gjennom hard trening og en serie tester. Hvem blir Japans nye fotballgeni? Dette er en intens serie som kan få selv den største fotballskeptiker til å følge med.

Choujin X av Sui Ishida

Mørk humor og grøss! Ishida er kjent for sin serie Tokyo Ghoul, og er nå tilbake med ny serie i velkjent stil. Bestevennene Tokio og Azuma gjør alt sammen, selv om Tokio føler seg litt som en etterdilter i forhold til Azumas kulere og mer talentfulle uttrykk. Men når de så blir angrepet av en type mutant med superkrefter kalt choujin og Tokio blir selv forvandlet, blir plutselig hverdagen veldig annerledes.

One Piece av Eiichiro Oda

One Piece er tilbake på norsk! Outland forlag har annonsert at første bok i deres norske oversettelse av One Piece kommer i mai 2023. One Piece er på mange måter et obligatorisk verk innenfor manga-sjangeren. En klassiker, til tross for at den fortsatt er i publikasjon. Serien sitter med verdensrekorden på antall bøker innen samme serie, samt flere rekorder innen salg. På engelsk er det over 100 volum utgitt, som gjør den vanskelig å kjøpe inn for bibliotekene som ikke har den fra før. Nå får bibliotekene en ny sjanse til å samle på serien fra begynnelsen med Outlands nyutgivelse.

One Piece handler om Monkey D. Luffy, gutten som vil bli piratkonge. På sin reise mot skatten «One Piece», etterlatt av den avdøde Gold Roger, møter Luffy og hans voksende mannskap en rekke farefulle eventyr. Dette er et massivt eventyr av en fortelling som byr på det aller meste av tematikk, samt mye humor, action og spenning. På grunn av sine detaljrike og absurde tegninger er det mange som tror at One Piece er en lettbeint serie, men mange vil bli overrasket over hvor dype og alvorlige temaene som tas opp er. Eksempler er slaveri, politikk, rasisme, propaganda og vennskap.

Artikkelen er skrevet av Audhild Tjugen, leder for team opplevelse ved Haugesund folkebibliotek.